Barfota

17 Jan

Barfota utan strumpor och…nåja, inte så barfota, jag kan inte skriva utan skor för nåt har jag ju på fötterna. Tänkte göra en snabb liten review av mina barfotapjucks (oh, the oxymoron), eftersom jag är på väg till USA nästa vecka och risken/chansen/möjligheten att jag kommer hem med ännu ett par är väl överhängande… Känns kanske som lite fel årstid för det här, men vi har ju barmark här i Malmö och jag använder nån form av barfotasko mer eller mindre dagligen.

Jag har tre par. Två par Vibram Five Fingers – bikila och flow trek – och ett par Merrell barefoot pace glove.

Bikila

Flow trek

Merrell Barefoot Pace Glove

Jag är väldigt förtjust i alla tre paren, men när det gäller löpning tycker jag att Vibrams Fivefingers slår Merrells Barefoot på fingrarna, eller rättare sagt tårna då. Att springa ”barfota” med tårna fria tillåter foten att röra sig på ett helt annat sätt än när du bara har en minimalistisk sko på dig och foten fortfarande liksom är i ett stycke. Jag springer dock i alla tre paren, men bara kortare sträckor i Merrells medan jag kan springa långt (över milen) i mina Vibrams.

Jag föredrar mina Bikilas över mina Flow Treks. Bikilan är mjuk och följsam och ja, underbar. Flow Treken ska ju ha lite mera terränggrepp, så det är nog lite orättvist att jämföra dem av den anledningen. Dessutom är den ju gjord i tjockare material för att klara väta och kyla lite bättre. Mina Bikilas gymmar med mig nu och sparas lite från slasket. Flow treken springer jag mest lite terräng i, men eftersom jag inte köpt några tåstrumpor ännu har det blivit mindre löpning än vanligt i fivefingers. Jag fryser om anklarna… Jag springer i fivefingers både på asfalt och i terräng, men längre sträckor i terrängen än på asfalt.  Merrell går jag mest i, men till det är de supersköna. Lätta (givetvis) och sköna. Tror att de ska få följa med mig när jag ska till Portland och föreläsa nästa vecka och måste vara på fötterna mycket.

Ikväll blir det löpning med Scout som sällskap, dock inte i barfotaskor utan i mina gamla insprungna Asics. Ser framemot, men först är det middag – testar rödbetor i ugn med chevreost och smörstekt grönkål (fick inspiration från UnderbaraClara).

Annonser

10 svar to “Barfota”

 1. Sofy januari 17, 2012 den 3:56 e m #

  Jag har funderat på just drt, om de inte är väldigt kalla, fryser du om fötterna i skorna vår/höst?

  • Em januari 18, 2012 den 5:51 e m #

   Vår och höst, nej det tycker jag inte precis. Jag använder mina Flow trek nu också, utan strumpor och det är inte fötterna jag fryser om utan anklarna. Så vinterlöpning hade nog varit fint med strumpor. I mina merrells har jag vanliga strumpor. Flow trek är i annat material än Bikila, och ska tåla lägre temperaturer och väta bättre.

 2. propiraya januari 17, 2012 den 4:06 e m #

  Vill ha. Har provat. Vågar inte köpa. Fegis. 😛

  • Em januari 18, 2012 den 5:51 e m #

   Du skulle ju shoppat i Chicago din tokfia 🙂

   • Em januari 19, 2012 den 5:23 f m #

    Jag var i varenda sportbutik jag hittade, men kommer inte ihåg att jag såg ngr. saken var till och med den att jag knappt köpte ngt för mina låtsaspengar… Have to do it again 😉

 3. Petra Axlund Stegman januari 17, 2012 den 9:33 e m #

  Mina två par Vibram står i garderoben. För två år sedan (tror jag att det var) sabbade jag höften helt efter att ha sprungit med dem under en säsong. Kunde inte ens sitta ner, så illa var det. Förmodligen gick jag ut för hårt och sprang för långt, men nu är jag bara så osugen att testa dem igen.

  • Em januari 18, 2012 den 5:55 e m #

   Om man inte är utpräglad framfotslöpare, och förmodligen även då, tror jag att man ska ta tillvänjningsperioden på allvar. Gå i dem en stund varje dag. Börja varva gång och löpning när man börjar springa i dem. Jag tycker att det har fungerat smärtfritt, men jag har tagit det försiktigt trots att jag är en naturlig framfotslöpare, man är ju trots allt van vid dämpning. Älskar som sagt mina… 🙂

 4. Helena januari 21, 2012 den 6:17 e m #

  Ska ju till L.A. i februari…om jag ska köpa ETT par Vibrams – vilken modell rekommenderar du?

  • Em januari 21, 2012 den 7:21 e m #

   Jag har ju då bara testat två, och det kommer ett par nya modeller nu i vår också. Men ska du inte vara ute i det allra värsta och även ha dem inne så är ju Bikila mitt favvoval. Älskar dem!

   • Helena januari 21, 2012 den 8:11 e m #

    Tack snälla – ska testa dem! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: